Kontakt

Duurzame vernieuwing, boerderij Pekhoeve

Een twee eeuwen oude woonboerderij met stallen is nieuw leven ingeblazen en heeft een maatschappelijke functie gekregen. Behoud van de oude elementen, in combinatie met nieuwe gebruiksfuncties onder één dak, vormde de duurzame uitdaging van dit project. In de eeuwenoude stal bevindt zich nu een kinderdagopvang. Het voormalige woongedeelte is omgebouwd tot een drietal zogenaamde dorpskamers. De kap is gestript tot op de oude sporen en vervolgens gedicht met horizontaal geplaatste SANDWICH DR UNIPLEX elementen, met aan de zichtzijde een mooi natuurlijk ogende houtstructuur. Het contrast van de donkere sporenkap, gecombineerd met de lichte zichtzijde van de dakelementen, geeft een uniek effect.

De elementen zijn geleverd met een luchtdichte veer, zodat er een doorlopende dampremmende laag ontstaat. Hiermee wordt voorkomen dat er vocht van binnen naar buiten trekt, waardoor het riet zou kunnen gaan rotten. Daarnaast voorkomt de luchtdichte veer het onderling wisselen van de dakelementen. Om de verticale plaatnaden exact samen te laten vallen met het verloop van de sporen, is elke plaat nauwkeurig in het werk gezaagd.

Sfeerbeelden